In oktober 2013 hebben we een cursus orthopaedisch techniek gegeven aan lokale instrumentmakers en fysiotherapeuten. de theorielessen hebbebn we gegeven in de “boardroom”van het Annika Linden Center, de praktijklessen in de werkplaats van Puspadi Bali; hieronder een sfeerimpressie:
als je op de foto klikt, zie je hem in groot formaat.
het lijkt heel makkelijk, gewoon een stuk plastic over een model van de voet en het onderbeen trekken, maar daar komt meer bij kijken!
Dus eerst theorie:
Sommige medewerkers hebben al veel ervaring met gipsen, anderen niet, dus voor ze de kinderen gaan gipsen, eerst op elkaar oefenen:
dan de kinderen onderzoeken en kijken wat het doel van de orthese is en of het haalbaar is:
Dan een moeilijk deel, het gipsen van de kinderen, waarbij de voet in de gecorrigeerde stand moet worden gehouden.
Het gips wat om de voet zit, wordt er weer afgehaald en vormt het NEGATIEF
die afdruk wordt weer volgegoten met gips met daarin een stuk metalen buis en dat is dan weer het POSITIEF, wat als model gaat dienen voor de leest.
het bewerken van het positief is een vak apart, in het model worden correcties aangebracht om de voet “de goede kant” op te sturen.
de sfeer blijft goed….ondanks het zweet en de vieze kleren
Als het model naar tevredenheid is gecorrigeerd, wordt het polypropyleen in de oven verwarmd, zodat het vervormbaar wordt en over het model getrokken, waarbij er door de buis waar het model op zit vacuum wordt gezogen.
het is een haastige klus, waarbij goede samenwerking nodig is, want als het kunststof te veel is afgekoeld is het waardeloos en kun je het weggooien, als het goed lukt is een high5 wel op z’n plaats.
vervolgens wordt na het uitharden de brace uitgezaagd.
de binnenkant wordt van schuimrubber voorzien en dan een spannend moment, kijken of hij past…
nieuwe lijntjes aanbrengen om te corrigeren, heel lastig is de goede uitlijning bepalen en beoordelen hoe hoog de hak moet zijn zodat het kind stabiel kan staan. En dan is het tijd voor het afwerken, klittenband er op, voering vastlijmen, zool aanpassen….
vervolgens met de kinderen naar de schoenenwinkel om een paar schoenen voor school en een paar slippers voor thuis te kopen die om de brace passen.
de cursisten zijn blij, maar zeker ook de docenten en vooral de patiëntjes
tijdens de hele week heeft Aditya alles simultaan vertaald vanuit het Engels naar het Indonesisch en andersom; hij woont in Ceribon op Java en moest daar dus een hele dag voor reizen, zoals u ziet heeft hij zelf ook twee lange beenbeugels die al jaren door Ger Kamer worden gemaakt, dus dit vond hij een mooie gelegenheid om iets terug te doen.
De cursus werd gegeven op het Annika Linden centre, Den Pasar Bali, de ruimte werd ons gratis ter beschikking gesteld. Het praktische deel hebben we op de werkplaats van Puspadi bali kunnen doen, die speciaal voor de cursusweek hun hele werkplaats hadden vrij gemaakt. De benodigde materialen zijn gekocht en meegenomen door Kees en karin Noppe en Ger en Marianne Kamer en deels afkomstig van de werkplaats van Puspadi. Al het gips is gedoneerd door de firma BSN. Alle reis- en verblijfskosten van zowel de cursisten als van de patiëntjes en hun ouders, alle lunches, en alle schoenen zijn gesponsord door de stichting “Beter ter been”.
5 responses to “cursusweek bali 2013”
Huub.
Mooie serie foto,s het geeft een goed beeld van de samenwerking, met de deelnemers, het team.
en niet te vergeten de kinderen.
ik moet alleen nog gaan zitten voor de lay-out, de video en de teksten, inmiddels wel weer een post gemaakt van de eerste week….
Leuke fotos. Geeft een mooi overzicht van de week, het enthousiasme van de deelnemers,, het zwoegen van de instrumentmakers en de spanning en lol van de kinderen. Top!
dank je, nu nog inspiratie verzamelen voor de video’s en de teksten…
Adalberto GTxlPRmyTQNLUbQZ 6 27 2022 generic cialis online pharmacy Dosimetric data and rib radiomic data extracted using PyRadiomics were used for the analysis